Tandhygienisten lägger den största grunden till att förebygga och upprätthålla en god munhälsa hos människor i alla åldrar. Regelbundna kontroller och rengöringar hos tandhygienister minskar risken för karies, tandlossning och infektioner generellt.

Genom tandrengörning kan du undvika både dålig andredräkt men också missfärgningar. Forskning har visat att en bra munhälsa minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar då Parodontit (tandlossning) har visat sig öka risken för det. Patienter som regelbundet besöker en hygienist behöver inte besöka tandläkaren lika ofta. Du kan till exempel variera dina tandläkar- och hygienistbesök för att se till att dina tänder är gott skick.

Hur jobbar en tandhygienist?

En tandhygienist arbetar förebyggande för att minska risken för karies (hål i tanden) samt parodontit (tandlossning). Förutom profylaktiska (förebyggande) insatser utför tandhygienisten även undersökningar och ställer även diagnoser. Några behandlingar som de utför kan vara att ta bort tandsten, bakteriebeläggningar, fyllningsöverskott, putsat, polerar, rengöra fördjupade fickor och ta avtryck m.fl. Även saliv och bakterie tester tar dem. Information och instruktion i tandvård, skötsel och kost är de experter på som bidrar med en friskare och mer hälsosam munstatus. En tandhygienist kan precis som en tandläkare ställa diagnoser och göra riskbedömningar av karies, tandlossningssjukdomar och tandköttsinflammation.

’’Brush-Up’’ med metoden Air-Flow för ett vitare leende

Med hjälp av Air-Flow tar din tandhygienist bort missfärgningar på dina tänder och du får ett vitare leende. Missfärgningar uppstår av bland annat mat- och/eller tobaksvanor. Metoden är skonsam och går ut på att polera tänderna med hjälp av saltblästring. Behandlingen utförs av en tandhygienist, är helt smärtfri och tar inte mer 30 minuter.

Tandblekning, men först efter en undersökning

Vill du bleka dina tänder görs först en undersökning, som genomförs av en tandhygienist eller tandläkare. Många tycker att det är onödigt att behöva gå igenom en undersökning, men för att säkerställa det bästa möjliga resultatet om du är redo för en blekning, rekommenderar vi starkt att göra en kontroll först då du t.ex. skulle kunna ha tandsten som kommer motverka ett acceptabelt resultat från tandblekningen. En ny EU-lag kräver dock att en tandläkare ska vara med i beslutet. Om din mun är frisk tar hygienisten avtryck av dina tänder. Sedan tillverkar en tandtekniker plastskenor som är anpassade efter dina tänder. Du får blekmedel sprutor av oss och kan applicera dessa på skenorna. Vi rekommenderar 3-4 timmar per dag/natt i 7.10 dagar i sträck för att optimera resultatet.

Bör du besöka en tandhygienist?

Det kan vara aktuellt om du känner igen dig i någon av nedanstående kategorier:

  • Du är en yngre person och har inga problem med din tandhälsa, men vill få hjälp med att rengöra dina tänder och ta bort tandsten för att upprätthålla en god munstatus.
  • Du har tandlossning; Hygienisten hjälper dig med att rengöra i fickorna för att förhindra inflammation, infektioner och benförlust.
  • Du har besvär med muntorrhet. Muntorrhet kan orsakas av till exempel medicinering eller strålningsbehandling. Muntorrhet ger en större risk att få kariesangrepp.
  • Du får hjälp med att hålla rent och får förebyggande behandling så att du slipper hål i tänderna.
Tar det lång tid att utbilda sig till tandhygienist?

Utbildningen på högskola är på mellan 2 och 3 år. Främst studerar du oral hälsa och programmet innefattar både teoretiska och kliniska studier. Även naturvetenskapliga samt samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen ingår i programmet. Efter utbildningen, ute på praktiken kan man få fler arbetsuppgifter att utöva om man är skicklig och driven.